hr | en

Viško ljeto 2006.

Objavljeno: 2006-07-20

Vis - Nastupima Kvarteta tuba XL iz Zagreba 18. i 19. srpnja na Klapavici i u Bateriji u Visu počeo je glazbeni dio ovogodišnjega Viškog ljeta.


Festival spaja glazbu, kazalište, povijest i arhitekturu u atraktivnim prostorima otoka Visa - na Kutu, u Bateriji ili u Crkvi sv. Nikole iznad Komiže. Želja je organizatora nadovezati se na bogatu prošlost i tradiciju otoka, te pružiti njegovim stanovnicima i sve brojnijim gostima više od običnoga ljetnog festivala.
Festival se ostvaruje u suradnji s Amaterskim kazalištem Ranko Marinković iz Visa koje realizira kazališni dio programa, a Udruga Lavurat za poja iz Podšpilja priređuje pučko-crkvenu svetkovinu Male Gospe. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.
U Visu i Komiži gostuju najistaknutiji predstavnici hrvatske glazbene scene s područja klasične, tradicijske i suvremene glazbe, jazza i ethna: Boško Petrović Trio, Zdenka Kovačiček Trio, Zagrebački kvartet, Zagrebački puhački ansambl, Cinkuši, Branko Bogunović Pif, Klapa Cambi i mnogi drugi. Posebna pozornost posvećena je mladim glazbenicima, studentima Muzičke akademije u Zagrebu u ciklusu Pozornica mladih.
Program Viškoga ljeta 2006. održava se u znaku 140. obljetnice Viškog boja iz 1866. između austrijske i talijanske mornarice, a prisjeća se pritom i jednako slavne bitke između engleske i francusko-talijanske mornarice koja se održala pod Visom 1811. godine.
Četiri mlada glazbenika - Viktor Kirčenkov, Mario Šincek i Josip Kapović, predvođena istaknutim hrvatskim tubistom solistom Krunoslavom Babićem - danas članovi Orkestra Hrvatske vojske i Zagrebačke filharmonije - utemeljili su KVARTET TUBA XL 2002. godine. Ovaj neobičan komorni sastav, jedini takav u Hrvatskoj, potvrđuje da tuba i eufonij nisu samo dva obična člana simfonijskog orkestra, već da je na njima moguće svirati i komorno, pa čak i solistički. Njeguju široki repertoar većinom obrada glasovitih glazbenika - članova poznatih europskih i američkih orkestara te sveučilišnih profesora - u rasponu od starih majstora, preko klasičke i romantičke literature, sve do suvremenih autora i jazza. Netom su se vratili s Natjecanja Međunarodne konvencije tubista održanog u američkom gradu Denveru, gdje su kao jedini europski predstavnici između petnaest sastava osvojili treće mjesto.
Festival se nastavlja koncertima Zagrebačkoga kvarteta 20. i 21. srpnja, koji među ostalim praizvodi 3. gudački kvartet suvremenoga irskog skladatelja Franka Corcorana.

Nazad