hr | en

Nacionalni folklorni ansambli Hrvatske i Poljske, LADO i Sląsk razmijenili iskustvo izvođenja tradicijskih napjeva

Objavljeno: 2016-12-12

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO odazvao se pozivu poljskog Nacionalnog ansambla plesova i pjesama Śląsk za sudjelovanje u projektu pod nazivom Helokanie i njezine korelacije u državama južne Europe. Tijekom održavanja seminara u prostorijama Ansambla LADO u vremenu od 5. do 9. prosinca, polaznici iz ansambala dviju zemalja razmijenili su iskustvo izvođenja tradicijskih načina pjevanja.


Dvoje izvođača Ansambla Śląsk su savladati tehniku ojkanja, najstarijeg oblika arhaičnog, tradicijskog pjevanja na hrvatskim područjima koje po etnografskoj podjeli spadaju u područje dinarskog areala – Dalmatinskog zaleđa, Ravnih Kotara, Bukovice, Podvelebitskog kraja, Like, Korduna i Karlovačkog područja te je ujedno uvršteno na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine pri UNESCO-u.

Dvije solistice Ansambla LADO su naučile pjesmu „Helokanie“, jednu od najpoznatijih pjesama na repertoaru Ansambla Śląsk.

Vrhunac se dogodio u subotu 10. prosinca u dvorani Ansambla LADO kada su umjetnici izveli savladani materijal.

Seminar, namijenjen umjetnicima ansambala Śląsk i Lado vodila je Beata Pyda, solistica i voditeljica pjevanja Ansambla Śląsk te g. Dražen Kurilovčan, dirigent-glazbeni voditelj Ansambla LADO.

Nositelj ovog projekta je Ansambl  Śląsk u suradnji s Ministarstvom kulture i državne baštine Republike Poljske, a Ansambl LADO, zajedno s Ansamblom SLUK iz Republike Slovačke, jedan je od partenera.

Nastavak suradnje očekuje se sljedeće godine kada se planira zajednički koncert Ansambla Śląsk i Ansambla LADO u Zagrebu.

 
Kontakt za medije:
Livija Zgurić
viša stručna savjetnica za odnose s javnošću i marketing
e-mail: livija.zguric@lado.hr
tel: +385 1 4828 472 mob: +385 91 2746 001

 

Nazad