hr | en

'Mozart efekt' – baletna premijera u Rijeci

Objavljeno: 2013-03-07

Baletna predstava 'Mozart efekt', autorski projekt Huga Viere, druga je ovosezonska premijera baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca koja je na programu u petak, 8. ožujka, u 19.30 sati.


Predstavljajući svoj novi projekt autor i koreograf Hugo Viera, inače autor prošlosezonske riječke baletne hit predstave 'Carmina burana', ističe kako je riječ o posve drugačijoj predstavi u kojoj je, s druge strane, ostao dosljedan sebi odnosno svom promišljanju beletnog pokreta.

'Predstava 'Mozart efekt' se ne bavi Mozartom niti njegovom biografijom već upravo Mozart efektom koji se temelji na istraživanjima prema čijim rezultatima  slušanje Mozartove glazbe može potaknuti privremeno poboljšanje određenih mentalnih sposobnosti dok novija istraživanja, proširivši ovu teoriju, zaključuju da slušanje Mozarta u ranom djetinjstvu  pogoduje mentalnom razvoju te da u kasnijoj dobi ima veliki utjecaj na inteligenciju pojedinca.  U ovoj predstavi bavim se propitivanjem tih teorija odnosno dvojbom može li Mozartova glazba doista utjecati na naše mentalne sposobnosti ili smo već pri rođenju genetski predodređeni. A tu temu pokušavam dotaknuti na poetičan, dramski, emocionalan, kao i na humorističan način', kazao je Hugo Viera te dodao kako je i u ovom projektu ostaje vjeran svom načinu istraživanja te težnji ka pronalaženju inovativnih baletnih pokreta i posve novih koreografskih rješenja.

Osim na glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta, balet se izvodi i na skladbe Julia Dertonija, brazilskog skladatelja koji živi u Njemačkoj i osim za kazalište radi za film i televiziju. S Hugom Vierom već je surađivao na dva njegova baletna projekta u Njemačkoj, 'Fado' i 'Tango'.

Scenografiju predstave potpisuje Dalibor Laginja, a kostime poznati makedonski kostimograf i modni dizajner Aleksandar Nošpal, koji je osmislio monkromatske kostime s elementima rokokoa.

Oblikovatelj svjetla je  Deni Šesnić dok je asistentica koreografa Maša Kolar.

U predstavi sudjeluju članovi pomlađenog riječkog baletnog ansambla Ana Rocha Nené, Marta Voinea Čavrak, Sabina Voinea Vukman, Anka Zgurić, Marta Kanazir, Paula Rus, Irina Köteles, Svebor Zgurić, Daniele Romeo, Martin Grainger , Andrei Köteles i Ricardo Freire. HNK Ivana pl. Zajca

http://www.hnk-zajc.hr/

Nazad