hr | en

Koncertna turneja orguljaša Edmunda Andler-Borića po Ukrajini

Objavljeno: 2019-07-18

Hrvatski orguljaš Edmund Andler-Borić boravit će u Ukrajini od 20. srpnja do 3. kolovoza gdje će održati pet solističkih koncerata u četiri ukrajinska grada s dva različita programa. Gostovanje započinje recitalom u gradu Lavovu u koncertnoj dvorani Lavovske Filharmonije u sklopu festivala Pizzicato e Cantabile.


 
U istom gradu Lavovu, ali s drugim programom nastupit će na orguljama rkt crkve sv Marija Magdalena u sklopu 11. Međunarodnog orguljaškog festivala. Nastavak gostovanja slijedi u gradu Chernivtsi nekadašnjem središtu povijesne pokrajine Bukovine kao najistočnijeg dijela Austrijskog carstva. U Chernivtsima nastupa u sklopu Međunarodnog orguljaškog festivala Chernivtsi u armenskoj katoličkoj crkvi. U sklopu festivala Lutsk Organum orguljaš Edmund Andler-Borić nastupit će u rkt crkvi sv. Petra i Pavla. Završni koncert ga očekuje u gradu Rivne u sklopu festivala Musica Viva Organum u koncertnoj dvorani. Na programu orguljaša Edmunda Andler-Borića uz europske skladatelje Bacha, Widora, Ebena, Kalejsa, Glassa također nalazi se i čitav niz hrvatskih skladatelje od Andrije Motovunjanina, hrvatskih franjevačkih anonimusa, Bajamontija, Franje Lučića i Franje Dugana. Također na programu su i dvije skladbe suvremeneog ukrajinskog skladatelja Bogdana Kotyuka što daje jednu posebnost ovom gostovanju. Ova turneja ide i uz podporu Ministarstva kulture RH.
 
Edmund Andler-Borić na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, te magistrirao u klasi prof. Maria Penzara. Održao je čitav niz koncerata po Europi, Rusiji, Bjelorusiji, SAD-u, Izraelu, Siriji, Južnoafričkoj Republici. Ovo je njegovo drugo gostovanje u Ukrajini. Croatia Records mu je izdala pet solističkih orguljaških CDova, a Cantus jedan CD. Prvi CD je dobio i nagradu Porin. Orguljaš Edmund Andler-Borić pokrenuo je i bio umjetnički ravnatelj niza festivala: Ars Organi Sisciae u Sisku, Zrin Festivala, Orgulje otoka Visa, Festival Orgulje zagrebačke katedrale čiji je umjetnički voditelj već deset godina. Nastupio je sa Simfonijskim orkestrom HRTa, Mostarskim simfonijskim orkestrom, te Sirijskim simfonijskim orkestrom.
 

Nazad