hr | en

Koncerti u Golubovcu

Objavljeno: 2006-10-31

U petak, 3. studenoga 2006. u 19 sati u Dvorcu Stubički Golubovec, Društvo Kajkaviana i Radio Stubica priređuju koncert hrvatske solo pjesme. Nastupaju mezzosopranistica Mira Zidarić-Orešković uz glasovirsku pratnju Srebrenke Široki.


Program:
1. I. Lang: Pet istarskih pjesama
Mačji pir
Ženila se tuga i nevolja
Polne zvoni
Peteh kukuriče
Rika je bili grad
2. B. Bersa: Seh duš dan
3. I. Matetić – Ronjgov: Moja zemlja
4. J. Hatze: Pastourelle
Veče na škoju
Suzi
5. I. L. - Kalinski: „Po dragom kraju“, ciklus
Roža
Kožulec
V jutro
Kaj je ono mesečina
Hajda
6. K. Baranović: Popevka
Crn – bel
7. K. Odak: Mura voda teče
8. F. Lučić: Snešica

Po završetku glazbenog školovanja (diplomirala je Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi Z. Šira), Mira Zidarić – Orešković nastavlja svoje intenzivno bavljenje glazbom kao solistica u HNK Rijeka.
U desetak godina rada u Operi, ostvarila je veći broj zapaženih uloga mezzosopranskog faha, a nastupala je i na koncertima duhovne glazbe u sklopu matične kuće. Nastupala je orkestrom RTZ i Zagrebačkom filharmonijom, snimala za nekoliko radio stanica. Po dolasku u Zagreb počinje s pedagoškim radom u glazbenoj školi „Blagoje Bersa“, a već niz godina profesorica je solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Za cijelo vrijeme svog umjetničkog i pedagoškog rada njeguje solo pjesmu. Već niz godina uspješno surađuje s pijanisticom Srebrenkom Široki s kojom ostvaruje niz zanimljivih recitala. Osobito im zadovoljstvo predstavljaju interpretacije popijevki domaćih autora.

Srebrenka Široki zarana uči glazbu, te studira glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi D. Sekošana. Nakon diplome bavila se korepeticijom, te surađivala sa svjetsko poznatim hornistima, H. Baumanom i R. Vlatkovićem. Također je pratila pjevače, među kojima najčešće surađuje s M. Zidarić – Orešković. Bavi se pedagoškim radom, kao predavač glasovira na Muzičkoj akademiji, a okušala se i kao čembalistica, nastupajući s programima starih majstora.

Nazad