hr | en

Koncert u mraku

Objavljeno: 2017-10-13

Povodom obilježavanja 70 godina rada Udruge slijepih Zagreb i Međunarodnog dana bijelog štapa Duo Umbra upriličit će jedinstveni glazbeni doživljaj 'Koncert u mraku', u ponedjeljak, 16. listopada u 19,30 sati u zagrebačkoj Dvorani Vidra (Draškovićeva 80). Violinistice Tara Horvat i Sabina Curti, članice Dua Umbra, izvele su nekoliko ovakvih koncerata u Njemačkoj i Italiji. Na koncertu će biti izvedena djela G. Ph. Telemanna, W. A. Mozarta, A. Schnittkea, Ch.A. de Beriota i dr.


'Koncert u mraku' jedinstven je doživljaj glazbe, lišene upravo onih osjetilnih podražaja koji ju nimalo ne definiraju niti obogaćuju. Taj kratkoročni izlet u svijet slijepih osoba pruža mogućnost potpune koncentracije na glazbu, a to znači i puno emocionalniji doživljaj glazbe i puno razumijevanje njezinog bogatstva.

Duo Umbra osnovale su violinistice Tara Horvat i Sabina Curti 2015. godine. Već na samom početku osvajaju stipendiju Yehudi Menuhin Live Music Now fondacije koja im organizira koncerte u Leipzigu i okolici. Uz konvencionalne koncerte, violinistice se odlučuju proširiti granice sviračkih mogućnosti sviranjem komorne glazbe u potpunom mraku, kako bi na taj način svojoj publici pružile nezaboravno iskustvo i intenzivan doživljaj glazbe. Koncerte u mraku održale su u Njemačkoj i Italiji, a ovo je prvi ovakav koncert u Hrvatskoj.  

Tara Horvat, rođena 1989. godine u Zagrebu počinje svirati violinu sa 10 godina pri GU Elly Bašić. 2007. godine upisuje studij violine na violinističkom odsjeku međunarodne akademije Incontri col maestro u Imoli, u klasi prof. Pavela Bermana i Maurizia Sciarrette. Muzičku akademiju u Zagrebu, kao prvoplasirana na prijemnom ispitu, upisuje 2008. godine te tako istovremeno studira i u klasi prof. Oresta Shourgta. 2016. godine završava i svoj drugi diplomski studij na Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn-Bartholdy u leipzigu, u klasi prof. Mariane Sirbu.
Trostruka državna pobjednica u svojoj kategoriji Tara je na domaćim i međunarodnim natjecanjima osvojila 11 prvih nagrada od kojih ističe prvu nagradu na Hrvatskom državnom natjecanju 2012. godine, prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Musica insieme te prvu nagradu i nagradu Apsolutnog pobjednika na Međunarodnom natjecanju Luigi Zanuccoli 2010. godine. Dobitnica je i Dekanove nagrade za uspjeh u akademskoj godini 2011/2012.
Kao solistica Tara je, između ostalih, nastupala sa Zagrebačkom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu,
Također se ističe i nizom recitala održanih u zemlji i inozemstvu. Redovito natupa s Duom Umbra, s Roter Igel Triom, te s klaviristom D. Gušćićem.
Tijekom svog školovanja Tara je bila stipendistica Grada Zagreba, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Williamson fondacije za glazbu te Yehudi Menuhin Live Music Now fondacije.


Sabina Curti, rođena 1991. godine u Zürichu, svoju je muzičku naobrazbu započela s violončelom, prije nego što je otkrila svoju ljubav prema violini. Studij violine upisala je kao sedamnaestogodišnjakinja na Hochschule der Künste u Zürichu, kod prof. U. Grönera, gdje je uz violinu učila i baroknu violinu i violu. Svoje školovanje nastavlja 2013. godine na Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn-Bartholdy u Leipzigu, u klasi prof. Carolin Widmann, ali se ne zaustavlja ni na toj diplomi, već 2017. godine počinje svoj treći diplomski studij na Hochschule für Musik Luzern u klasi prof. Igora Karska.O
Kao solistica Sabina nastupa sa ciriškim omladinskim orkestrom, ljetnim orkestrom Laax, Vinterturškim simfoničarima i švicarskim komornim orkestrom. Svoju ljubav prema komornom muziciranju njeguje natupima u gudačkom kvartetu, u Duu Umbra te u duu na baroknoj violini s čembalom.
Tijekom školovanja Sabina je višestruko nagrađivana na švicarskom natjecanju mladih, a dobitnica je i Werner i Berti Alter nagrade za uspjehe tijekom studija te stipendije Hirschmann fondacije.
 

Nazad