hr | en

Koncert u Dvorcu Oršić

Objavljeno: 2006-07-24

Dražen Franolić na arapskoj lutnji i Nimai Roy tabla (indijske udaraljke) održat će u petak, 28. srpnja 2006. u 21 sat koncert u okviru Ljeta u Dvorcu Oršić.


Projekt Ljeto u Dvorcu Oršić osmišljen je od strane Muzeja Hrvatskog Zagorja i Društva Kajkavijana, a u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži, Radio Stubicom i ostalim partnerima.


Dražen Franolić rodio se 1961. u Biogradu na moru. Živi u Zagrebu. Rano pokazuje interes za glazbu, osobito za jazz i flamenco. U kasnim dvadesetima otkriva sklonost k orijentalnoj glazbi i zaljubljuje se u oud (arapsku lutnju). Na oudu snima svoj najslušaniji i najtraženiji album "Asgard Live" zajedno s Vesnom Gorše na saksofonu i Juricom Ugrinovicem na udaraljkama. Nastupaju po cijeloj Europi. Snima još albuma na kojima surađuje s drugim glazbenicima. Posljednjih godina nastupa sam i stvara vlastitu glazbu, osim povremenih jam sessiona, kao na primjer s Hamidom Drakeom na Earwing Jazz Festivalu u KSETu. U zadnje vrijeme surađuje s Indijcem Nimaijem Royem, koji ga prati na tabli (indijske udaraljke). Nastupa na festivalima.
Nimai Roy u Indiji je završio studij udaraljki klasične indijske glazbe i nastupao na mnogim festivalima. Nakon dolaska u Hrvatsku proširuje svoj interes i na druge vrste glazbe.


Više informacija o njima na www.franolic-oud.com


«Gospodar lutnje i majstor improvizacije - Arabeskne gravure Dražena Franolića, (Večernjji list, četvrtak 11. travnja 2002.)
«Ni dva bisa nisu bila dovoljna glazboljupcima koji su u polukružnu dvoranu zagrebačkog Teatra ITD došli uživo slušati majstorsko muziciranje Dražena Franolića na arapskoj lutnji. Taj šutljivi, ali iznimno vješti improvizator poveo nas je na jednosatno glazbeno putovanje, dočaravši nam egzotične predjele Orijenta, neobuzdani ritam Balkana, te strastvene tonove Mediterana. «Molobadži», «Čirikli», «Oud «, «Šah»≪, «.Jar» ... dio su izvedenih autorskih kompozicija, arabesknih bravura koje je Franolić gotovo meditativno odsvirao, maštovito se poigravajući tempom i dinamikom. Kompozicijom «Joy» okrunio je službeni dio programa, a spomenuti užitak mogao se pročitati na sviračevu blagom osmijehu, te jasno osjetiti u punini pljeska oduševljene publike. Za njegova žestokog fortissima netko je u publici bez straha mogao otvoriti bombon s najšuškavijim papirićem, dok je jedinu zvučnu sjenu na trenutak bacilo zaglušujuće brujanje vlaka koji je projurio obližnjim nadvožnjakom. Svojim novim, raznovrsnim repertoarom, kao i naglašenom smirenošću, Franolić kao da pokazuje svoju novu, zreliju fazu. I tko bi rekao da je taj isti umjetnik, prije koju godinu, kad mu je puknuo film, u maniri furioznog rockera na pozornici razbio vlastitu lutnju. Srećom, njegove drvene ljepotice više ne moraju strahovati. (Ž.Vuković)»


Sljedeći koncert u okviru Ljeta u Dvorcu Oršić:

petak, 4. kolovoza 2006. godine u 21 sat - Acco Duo (Zagreb – Hrvatska) Miran Vaupotić (klasična harmonika) i Ivana Levak Vaupotić (klasična harmonika).

Organizatori:
Muzeji Hrvatskog zagorja
Kajkaviana
Društvo sv. Juraj
Radio Stubica

Više informacija:
Društvo Kajkaviana – Željko Popović; 049 289 164 (škola), 098 99 66 567; zeljko.popovic@kr.t-com.hr

Nazad