hr | en

Koncert iz ciklusa kvarteta flauta 4SYRINX

Objavljeno: 2013-03-08

Koncert kvarteta 4 syrinx održat će se u nedjelju 10. ožujka 2013. u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati. Na programu su skladbe Čajkovskog, Glucka, Mozarta, Louke, Debussya, Woutersa, Griega i Maurice. Gošća koncerta posvećenog djeci je devetogodišnja flautistica Nikolina Csiffary.
Kvartet flauta „4 Syrinx“ nastao je 2001. iz želje za zbližavanjem i razmjenom pedagoške i glazbene kulturedvaju susjednih zemalja. Osnovale su ga 4 flautistice, profesionalno angažirane u orkestrima i pedagoškim ustanovama Hrvatske i Slovenije. Kako bi se obogatila i proširila zvukovna boja sastava, članice kvarteta uz piccolo sviraju alt i bas flaute.
Kvartet je imao niz zapaženih nastupa na kojima je pohvaljena ujednačenost interpretacije, smisao za stil i osjećaj za frazu te blistav i intonacijski besprijekoran ton. Kvartet izvodi originalne skladbe pisane za kvartet flauta, a njihov bogati repertoar kontinuirano se proširuje novim skladbama koje im posvećuju suvremeni skladatelji, inspirirani njihovim umjetničkim pristupom i interpretacijom.
Kvartet flauta 4 Syrinx do sada je objavio dva nosaca zvuka. „Monochromia“ (2006.) sadrži skladbe Eugena Bozza, Igora Dekleve, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Primoža Ramovša, Josepha Laubera i Mladena Tarbuka, dok su na CD-u nazvanom „Soba za štiri“ (2010.) objavljene skladbe Alde Kumara, Borisa Papandopula, Frana Lhotke, Pavela Mihelčića, Slavka Šuklara, Petra Obradovića, Marina Rabadana i Alfija Kabilja.

Karolina Šantl Zupan istaknuta je slovenska flautistica sa solističkim nastupima u zemlji i inozemstvu. Kao redovita profesorica Akademije za glasbo u Ljubljani svoje iskustvo solistice te komorne i orkestralne umjetnice prenosi mladim glazbenicima. Snimila je četiri nosača zvuka sa skladbama 20. stoljeća. Dobitnica je Prešernove nagrade i idejna začetnica komornog ansambla „4Syrinx“.

Marina Novak je izvanredna profesorica flaute na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu gdje obnaša i dužnost prodekanice za nastavu. Bila je flautistica Orkestra Opere in baleta Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru i Mariborske filharmonije. Redovito održava solističke koncerte. Često sudjeluje kao članica žirija na flautističkim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Djeluje kao organizator i predavač na seminarima i radionicama za profesore i učenike. Jedna je od osnivača Hrvatskog društva flautista.

Darija Zokić je diplomirala i magistrirala flautu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Stalna je članica Simfonijskog orkestra hrvatske radio-televizije, te članica brojnih komornih ansambala. Redovito sudjeluje na glazbenim tribinama i u projektima Hrvatske glazbene mladeži.

Špela Benčina je diplomirala i magistrirala flautu na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Članica je orkestra Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani. Nastupakao solistca te kao orkestralna i komorna umjetnica. 2002. godine postaje članicom kvarteta flauta 4Syrinx.
 

Nazad