hr | en

Koncert Edmunda Borić-Andlera u Otoku kod Vinkovaca

Objavljeno: 2018-05-17

Istaknuti orguljaš Edmund Borić-Andler održat će koncert u petak, 18. svibnja 2018. u 20 sati u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku.


 
EDMUND BORIĆ-ANDLER, orgulje
 
Program
 
Johann Sebastian Bach (1685-1750):
Preludij i fuga u Es duru  BWV 552
 
Joseph Haydn (1732-1809):
Koncert u C-duru za orgulje Hob. XVIII/1; 1.st. Moderato
 
Johann Sebastian Bach/ Johann Ernst Prinz von Sachsen Weimar:
Koncert u C-duru BWV 595; Allegro 
 
Jules Grison (1842-1896):
Toccata u F-duru
 
Charles-Marie Widor (1844-1937):
Simfonija br. 5 op. 42; 1. st. Allegro vivace
 
EDMUND BORIĆ-ANDLER živi i djeluje u Zagrebu. Rođen i odrastao u Zadru. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara. Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha. Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan . Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj republici, Izraelu, SAD-u, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš. Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji  orguljaške baštine. Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača  takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je Festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale,  ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae  u Sisku  i ZRIN festivala. Kao solist uz orgulje surađuje sa  Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem, te Simfonijskim orkestrom Mostar.
Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009.godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin 2010.  Godine 2013. mu je izašao drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština u izdanju Croatiae Records. Krajem 2015. izašao mu je i treći nosač zvuka Orgulje Sisačke biskupije-Sela u izdanju Croatiae Records. Godine 2015.  dobitnik  je diplome Milka Trnina  HDGU-a za 2014.  za promicanje orguljske umjetnosti. Trenutno je na poslijediplomskom doktorskom studiju na odsjeku kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Nazad