hr | en

Koncert Damira Imamovića u sklopu 53. Međunarodne smotre folklora

Objavljeno: 2019-07-12

Jedan od najznačajnijih izvođača sevdaha danas, Damir Imamović, održat će koncert u sklopu 53. Međunarodne smotre folklora. Koncert će se održati u utorak, 16. srpnja 2019. u 21 sat u Atriju Galerije Klovićevi dvori.


53. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA ZAGREB 
poziva na 
KONCERT
 
 
Sevdalinka
 
Damir Imamović (BiH)
 

(foto by Imrana Kapetanović)
 
Utorak, 16. 7. 2019., 21.00 sat
Atrij Galerije Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
 
 
Damir Imamović jedan je od najznačajnijih izvođača sevdaha danas i čovjek koji je u tradicionalnu glazbu Bosne i Hercegovine unio jedan novi umjetnički duh. Njegova pojava na glazbenoj sceni 2005. godine proizvela je novi val interesa za sevdah, ali i inovativno viđenje ove forme. Nazivali su ga 'revolucionarem sevdaha' (sevdalinkas.com), 'novim pravcem u sevdahu' (fRoots), pa čak i 'kraljem sevdaha' (The Huffington post).
 
Rođen u obitelji sevdalijskih bardova Đule, Zaima i Nedžada Imamovića, Damir rano dolazi u kontakt sa sevdahom i stječe jedan ugao gledanja koji će mu pomoći da kasnije krene svojim putem. Do 2016. snima šest albuma a posljednji Dvojka pojavljuje se u izdanju prestižne kuće Glitterbeat Records. O Damirovom shvaćanju sevdaha Marina Andree Škop snimila je i međunarodno nagrađivani dokumentarni film 'Sevdah'. Važnost Damirovog pristupa tradiciji sevdaha potvrdit će i selekcija u neke od najvažnijih međunarodnih muzičkih festivala kao što su Druga godba (Ljubljana), Balkan Trafik (Brussels), TFF (Rudolstadt), Jazz Fest Sarajevo, ali i suradnje s Jadrankom Stojaković, Vlatkom Stefanovskim, Bojanom Zulfikarpašićem, Ericom Vloimenasom, Gregom Cohenom, Derya Turkanom i dr.
U suradnji s graditeljem sazova Ćamilom Metiljevićem i graditeljem gitara Lukom Zaleteljom, Damir će realizirati ideju o novom instrumentu koji će predstavljati kombinaciju saza i gitare. Novi sevdalijski instrument dobit će ime 'tambur'.
Krajem 2015. godine Damirov sevdalijski aktivizam okrunjen je velikom multimedijalnom izložbom 'Sevdah, umjetnost slobode'. Izložba je predstavila dinamičan žanr bogate povijesti i sabrala ne samo Damirova, nego i istraživanja drugih važnih istraživača žanra. Na osnovu toga je nastala i Damirova knjiga Sevdah (Vrijeme, 2016.) koja je ubrzo postala temeljnim štivom za povijest sevdaha.
 
 
Ulaznice po cijeni od 50,00 kuna dostupne su na ulaznice.hr.
 
 

Nazad