hr | en

Hrvatski glazbenik, menadžer i producent Petar Ćurić u službenom posjetu europskim institucijama u Briselu

Objavljeno: 2016-02-01

Hrvatski kulturni menadžer i producent, Petar Ćurić, predsjednik Udruge "Slavni u Istri" te inicijator mnogih uspješnih kulturnih inicijativa u našoj zemlji (Hrvatska flautistička akademija, Hrvatski bubnjarski kamp... a jedna od recentnijih je "Branding Hrvatske u svijetu" koju je pokrenuo lani sa Nenadom Bachom i Hrvatskog svjetskom mrežom (CROWN, Croatian World Network) - početkom je tjedna bio u službenom posjetu europskim institucijama u Briselu.
Službeni dio protokola uključio je sastanke na najvišoj razini u Europskoj komisiji po pitanju kulture i međunarodne kulturne suradnje. Primila ga je gospođa Magdalena Herbowska, šefica Ureda povjerenika Europske komisije za kulturu i obrazovanje Tibora Navracsicsa. U razgovoru koji je trajao više od sat vremena, razmatrala su se pitanja promicanja hrvatskog kulturnog identiteta, nacionalnog brandinga Hrvatske u svijetu te primjena tzv. "mekog utjecaja" u osnaživanju hrvatske ekonomije i privlačenju inozemnih investicija u našu zemlju. Dotaknuta je i tematika sufinanciranja projekata u kulturi RH, između ostalog u glazbeno-scenskom području i ​glazbenom izdavaštvu.
 

Drugog dana posjeta Briselu, mr. Ćurić je održao sastanak sa gospođom Michaelom Šojdrovom, potpredsjednicom Odbora za kulturu Europskog parlamenta gdje je bilo riječi o spoju kulture i obrazovanja, kulturnim festivalima te osmišljavanju partnerskih odnosa sa zemljama EU u organizaciji ljetnih glazbenih škola i edukativnih seminara na hrvatskom priobalju.

Razgovor o kulturnoj diplomaciji i Brandingu Hrvatske u svijetu nastavljen je u prijemu kod Andreja Plenkovića koji je Ćurića primio u funkciji potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, a radna večera s Europarlamentarcem Davorom Stierom protekla je u razgovoru o povezivanju hrvatske dijaspore, posebice iz Južne Amerike, sa maticom zemljom i potrebama mladih profesionalaca-poduzetnika u kulturi u našoj zemlji.

Nazad