hr | en

Hrvatski barokni ansambl - Dübenova zbirka

Objavljeno: 2006-02-27

U nedjelju 5. ožujka u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu djela iz zbirke Gustava Dübena izvodit će Hrvatski barokni ansambl. Gost je Peter Lönnerberg na čembalu.


HRBA header

Kroz nekoliko su generacija skladatelji iz njemačke glazbeničke obitelji Düben djelovali kao kapelnici na švedskom kraljevskom dvoru u Stockholmu. Najznačajniji među njima, Gustav Düben, bio je osobni prijatelj Dietricha Buxtehudea. Predvođen švedskim čembalistom Peterom Lohnerbergom, Hrvatski će barokni ansambl predstaviti izbor iz Dübenove zbirke muzikalija, danas pohranjene u Sveučilišnoj knjižnici u Uppsali, koja predstavlja jednu od ključnih zbirki Buxtehudeove glazbe, ali i niza djela manje poznatih sjevernonjemačkih i švedskih skladatelja 17. stoljeća.

Hrvatski barokni ansambl utemeljili su godine 1999. istaknuti hrvatski umjetnici Saša Britvić i Mario Penzar. Ansambl koji čine afirmirani instrumentalni i vokalni solisti, svoju je stvaralačku energiju usmjerio na povijesno vjernu interpretaciju glazbe 17. i 18. stoljeća. Uz stalne koncertne cikluse od po šest koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu s tematski jasno osmišljenim programima hrvatske i inozemne barokne produkcije, redoviti su gosti domaćih i inozemnih festivala. Zbog iznimno stručnih, stilski čistih i virtuoznih interpretacija, glazbena kritika i publika svrstavaju ih u sam vrh hrvatske glazbene produkcije. Objavili su (2002.) kompaktnu ploču Cecchini & Co. s trio-sonatama hrvatskih i talijanskih skladatelja.

Nazad