hr | en

Gostovanje orguljašice Katarine Javore u Francuskoj

Objavljeno: 2019-07-19

Mlada umjetnica Katarina Javora održat će orguljski recital u francuskom gradu Carcassonneu u subotu 20. srpnja 2019. u 11:00 u crkvi Saint Vincent u sklopu festivala Les Vents D'Anges. Na programu su djela Bacha, Duruflea, Francka i Schumanna. Crkva Saint Vincent ima iznimno vrijedan instrument francuskog graditelja Eugenea Pugeta iz 1875.


 
Katarina Javora (Zagreb, 1986.) je maturirala glasovir u Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zagrebu u klasi profesorice Renate Strojin Richter. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je diplomirala orgulje u klasi profesorice Ljerke Očić, dok je čembalo učila kod profesora Pavla Mašića, a diplomirala u klasi profesorice Višnje Mažuran. Na Akademiji u Zagrebu je također završila i studij teorije glazbe. Osvojila je nekoliko nagrada na natjecanju HDGPP, te nagradu fonda Janka Šanjek. Kao solist i u komornim sastavima nastupala je na raznim festivalima u Hrvatskoj, BiH, Austriji, Češkoj, Italiji i Francuskoj, kao i na na natjecanjima Ferdo Livadić, Petr Eben, mo. Vinko Lesić i tribini Darko Lukić. Diplomski studij orgulja (koncertni smjer) je završila pri “Universität für Musik und darstellende Kunst”  u Beču u razredu profesora Pier Damiana Perettija, dok je čembalo učila kod profesora Emanuela Schmelzera Ziringera. Pohađala je seminare za interpretaciju orguljske i čembalističke literature u Hrvatskoj i inozemstvu (Theo Jellema, Martin Sander, Bernhard Klapprott, Nathan Laube, Hans Fagius, Lorenzo Ghielmi, Luigi F. Tagliavini, Christoph Bossert, Aline Zylberajch, Jean Baptiste Robin i mnogi drugi). Katarina je trenutno na programu usavršavanja u francuskom gradu Toulouseu gdje studira orgulje u klasi prof. Michela Bouvarda i Jana Willema Jansena, dok čembalo uči u klasi prof. Yasuko Bouvard.
Predaje glazbeno teoretske predmete u Glazbenoj školi “Franjo Lučić“, te je dugi niz godina orguljašica u župnoj crkvi Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa te crkvi Marije Pomoćnice u Zagrebu.

Nazad