hr | en

Glazba rastnka na 4. međunarodnom orguljskom ciklusu Orgulje sv. Marka

Objavljeno: 2017-10-13

Sedmi, završni koncert u sklopu 4. međunarodnog orguljskog ciklusa Orgulje sv. Marka održat će se u srijedu, 18. listopada 2017. u 19.30 sati. Sudjeluju: Monika Cerovčec, sopran, Krešimir Stražanac, bariton i Pavao Mašić, orgulje.


ABSCHIEDSMUSIK
Glazba rastanka

Srijeda, 18. listopada 2017.
u 19:30 satiProgram:

R. Wagner:
Čar Velikog petka iz 3. čina glazbene drame Parsifal

J. Brahms:
Četiri ozbiljne pjesme, op. 121
Fuga u as-molu, WoO 8

R. Strauss:
Četiri posljednje pjesme, op. posth.
 Monika Cerovčec solistica je Zbora Hrvatske radiotelevizije i ansambla Antiphonus. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala je studije glazbene kulture te solopjevanja u razredu Lidije Horvat-Dunjko. Debitirala je u zagrebačkom HNK-u u ulozi Drugog dječaka (W. A. Mozart: Čarobna frula), a kasnije nastupa u ulogama Nimfe (C. Monteverdi: Orfej), Gianette (G. Donizetti: Ljubavni napitak), Karolke (L. Janáček: Jenůfa) i Jelene (I. Zajc: Nikola Šubić Zrinjski). Godine 2005. nastupila je u Dubrovniku u ulozi Bastiena (W. A. Mozart: Bastien i Bastienna). Iste godine osvojila je 1. nagradu na državnom natjecanju u Dubrovniku, a zatim odlazi u Mainz u Njemačkoj, gdje uči kod A. Karasiaka. Pohađala je i majstorske tečajeve uglednih pjevača, kao što su M. Lipovšek, C. Eder, L. Spitzer, M. Nador. Kao solistica nastupala je sa Simfonijskim puhačkim orkestrom OSRH, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zadarskim komornim orkestrom te Cantus ansamblom. Zapaženi su njezini nastupi na području baroknog, ali i suvremenog repertoara: projekt kantata francuskih skladatelja "Ljubav nježna, ljubav okrutna" u kojem je bila solistica uz Hrvatski barokni ansambl, osvojio je nagradu Orlando, a bilježi i istaknute nastupe uz pijanista Filipa Faka te ansambl Cantus (s kojim je 2016. izvela monodramu "Iščekivanje" Arnolda Schönberga).


Krešimir Stražanac diplomirao je i magistrirao na Visokoj školi za glazbu i izvođačke umjetnosti u Stuttgartu, gdje je studirao u razredu Dunje Vejzović te u specijalističkom razredu za Lied Cornelisa Witthoeffta. Usavršavao se na majstorskim tečajevima legendarne sopranistice Elisabeth Schwarzkopf, znamenitog baritona Thomasa Hampsona i vokalne pedagoginje Jane Thorner Mengedoht. Zarana se iskazao na nekolicini međunarodnih pjevačkih natjecanja. U sezoni 2007./2008. postao je članom solističkog ansambla Opere u Zürichu. Na matičnoj je sceni ostvario niz opernih uloga, a izvedbama ravnali su neki od najvećih dirigenata današnjice: Bernard Haitink, Nello Santi, Placido Domingo, Massimo Zanetti, Franz Welser-Möst, Vladimir Fedosejev i Peter Schneider. Tri Stražančeve operne uloge (Moralès u Bizetovoj Carmen, Don Fernando u Beethovenovom Fideliju i Konrad Nachtigall u Wagnerovim Majstorima pjevačima) objavljene su u izdanju diskografskih kuća Decca i BBC Opus Arte. Napustivši Operu u Zürichu kako bi djelovao kao samostalni umjetnik, nastavlja nastupati diljem Europe kao vrlo tražen solist. Tijekom posljednjih dviju sezona debitirao je sa Simfonijskim orkestrom Zapadnonjemačkoga radija, Simfonijskim orkestrom Bavarskoga radija, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Bamberškim simfoničarima, Minhenskim radijskim orkestrom i orkestrom La Scintilla te uglednim ansamblima za ranu glazbu — Akademie für alte Musik iz Berlina, Concerto Köln te Collegium 1704. Od diskografije s podučja oratorija do sada su objavljene njegove snimke Bachove "Muke po Ivanu" (BR Klassik), a uskoro će biti i objavljen nosač zvuka s djelima Felixa Mendelssohna Bartholdyja gdje sudjeluje kao solist uz Minhenski radijski orkestar pod ravnanjem Howarda Armana, kao i Bachova "Muka po Mateju" uz Gaechinger Cantorey pod ravnanjem Hansa Christopha Rademanna. Ove je godine debitirao uz Collegium Vocale Gent i Orchestre du Champs Élysées pod ravnanjem Philippea Herreweghea u Brahmsovim "Četirima ozbiljnim pjesmama" i "Rekvijemu."


Pavao Mašić, dobitnik nagrade Grand Prix Bach na Bachovom orguljaškom natjecanju u Lausannei (2006.), razvija uspješnu karijeru koncertnog orguljaša i čembalista. Raznovrsni interesi njegovog umjetničkog djelovanja obuhvaćaju repertoar baroka i romantizma — s naglaskom na opusima J. S. Bacha i francuskih skladatelja — koji, u kombinaciji s temeljitim istraživačkim radom, kao i konstantnom potragom za što izražajnijim interpretacijama, rezultiraju upečatljivim, virtuoznim i vrlo cijenjenim nastupima. Od 1999. glavni je orguljaš u crkvi sv. Marka u Zagrebu, a od 2008. djeluje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje danas u zvanju izvanrednog profesora podučava nove generacije orguljaša i čembalista. Redovito nastupa na važnim koncertnim pozornicama diljem Europe i Rusije, a od recentnih aktivnosti izdvajaju se gostovanje u Svetoj Zemlji u bazilikama Betlehema, Nazareta, Jeruzalema i Tel-Aviva u 2015. te Rusiji u 2016. Više od 20 nacionalnih i međunarodnih nagrada svjedoče o kvaliteti njegovog umjetničkog rada: laureat je međunarodnih orguljaških natjecanja u Švicarskoj, Hrvatskoj i Španjolskoj, te je proglašen najboljim mladim hrvatskim umjetnikom u 2006. Snima za Hrvatsku radioteleviziju i izdavačku kuću Croatia Records; raznolika diskogra ja uključuje tri albuma ovjenčana s ukupno 7 nagrada Porin. Tako je njegov prvi album naslovljen "1685" s djelima za čembalo Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela i Domenica Scarlattija proglašen najboljim albumom klasične glazbe u 2012., dok je albumom "100% BACH", ostvarenom u suradnji s orguljašem Antom Knešaurekom, predstavljen mali dio orguljskog opusa J. S. Bacha za čiju su prvu integralnu izvedbu u Hrvatskoj (17 recitala) dvojica orguljaša osvojili nagrade Milka Trnina i Nagradu grada Zagreba. Posljednji, dvostruki album "Skladbe za orgulje Anđelka Klobučara" osvojio je četiri nagrade Porin u više kategorija klasične glazbe.

Svi koncerti ciklusa Orgulje sv. Marka održavaju se u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.


www.pavaomasic.com
pavaomasic@gmail.com


 Svi koncerti ciklusa Orgulje sv. Marka održavaju se u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.


www.pavaomasic.com
pavaomasic@gmail.com
 

Nazad