hr | en

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije - Martina Filjak

Objavljeno: 2013-03-04

U petak, 8. ožujka 2013. nastavlja se Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije. Dirigentsku palicu Zagrebačke filharmonije preuzet će cijenjeni danski dirigent Michael Schønwandt, a solističku dionicu imat će mlada i talentirana pijanistica Martina Filjak.


Meastro Schønwandt rođen je u Kopenhagenu. Ovaj danski dirigent izgradio je zavidnu međunarodnu karijeru obavljajući dužnosti šefa-dirigenta Berlinskog simfonijskog orkestra i Nizozemskog Radijskog komornog filharmonijskog orkestra, zatim glavnog gost-dirigenta Opere La Monnaie u Bruxellesu i Danskog nacionalnog radijskog simfonijskog orkestra, ali i nastupajući u vodećim svjetskim opernim kućama (Royal Opera House Covent Garden, Bečka državna Opera, Pariška Opera, Njemačka Opera Berlin…).  Unatoč tomu, maestro Schønwandt njeguje posebno zanimanje za glazbu Danske te, usprkos brojnim angažmanima diljem Europe, u svom istaknutom glazbenom djelovanju nije ostao dužan rodnoj Danskoj. Usko je vezan za Kraljevsku Operu u Kopenhagenu gdje je obavljao funkciju glazbenog ravnatelja Kraljevskog orkestra i Opere. Smatraju ga vodećim zagovornikom stvaralaštva Carla Nielsena. Snimio je sve Nielsenove simfonije i koncerte. Također je snimio sve simfonije Nielsa Gadea (čiju ćemo jednu skladbu čuti i na ovom koncertu) i Weysea. Zbog zanimanja za suvremenu glazbu dirigirao je mnogim svjetskim premijerama djela danskih kompozitora. Trenutno obavlja funkciju glavnog gost-dirigenta Državnog kazališta u Stuttgartu.


Pijanistica Martina Filjak ubraja se među najdarovitije hrvatske glazbenike mlađe generacije. Međunarodnu javnost osvojila je svojom tehničkom perfekcijom te strastvenom i lirskom svirkom. U glazbenim krugovima karakteriziraju je kao 'umjetnicu galvanizirajuće snage' s 'magnetskom scenskom prisutnosti'. Martina je rođena u glazbeničkoj obitelji;  glazbenu naobrazbu stekla je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom ju završila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Pohađala je brojne majstorske tečajeve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji pod mentorstvom nekih od najpoznatijih pijanističkih umjetnika današnjice.
Debitirala je u poznatim svjetskim dvoranama poput Konzerthausa u Berlinu, Musikvereina u Beču kao i dvorani Zankel u Carnegie Hallu, nastupala uz vodeće svjetske orkestre i poznata dirigentska imena. Njezin široki repertoar obuhvaća literaturu od Bacha do Beria te preko trideset klavirskih koncerata. Martina  Filjak i humanitarno je angažirana: pomaže pri skupljanju sredstava za 'Stipendiju Martina Filjak' čiji je cilj stimuliranje glazbene naobrazbe mladih u širem okrugu Clevelanda u saveznoj drzavi Ohio, SAD.
Koncert ćemo započeti u skandinavskim glazbenim bojama. Skladba Sjećanja na Ossiana  danskog skladatelja Nielsa Gadea, inspirirana je danskom poemom o čarobnoj ptici. Temeljena na motivima danske narodne pjesme, brzo je zadobila poseban status u Danskoj kojeg uživa do danas. Koncert za klavir i orkestar u a-molu norveški skladatelj  Edvard Grieg skladao je za svoju dušu, no ohrabren komplimentima velikog Franza Liszta, nije oklijevao sa njegovim predstavljanjem publici među kojom je djelo polučilo ogroman uspjeh već nakon svoje praizvedbe u Kopenhagenu. Martina Filjak svoje će pijanističko umijeće pokazati solističkom dionicom upravo u Griegovom Koncertu za klavir i orkestar u a-molu. U velikom finalu večeri koncert ćemo završiti šarmantnim češkim narodnim melodijama i ritmovima te slavenskim valcerom sveprisutnima u 8. simfoniji u G-duru Antonina Dvořaka.

I zato, bez obzira na vrijeme, obveze ili komfor sobne fotelje, ne propustite večer vrhunske glazbe!
 

Nazad