hr | en

Ciklus Cantabile KDZ - Krešimir Špicer, tenor & Roger Braun

Objavljeno: 2006-03-07

Četvrtak, 9. ožujka 2006., 20 sati, Hrvatski glazbeni zavod


Program:

Alessandro Scarlatti
Dvije sonate

Giulio Caccini
Amarilli, mia bella

Antonio Lotti
Pur dicesti, o becca bella

Giuseppe Giordani
Caro mio ben

Alessandro Scarlatti
Già il sole dal Gange

Franz Schubert
Impromptu u Ges-duru, op. 90, br. 3

Franz Schubert
Du Bist Die Ruh, D 776
An Sylvia, D 891
Abendstern, D 806
Meeres Stille, D 216
Erlkönig, D 328

Vatroslav Lisinski
Ribar

* * *

Johannes Brahms
Wie bist du meine Königin, op. 32, br. 9
Nicht mehr zu dir zu gehen, op. 32, br. 2

Ludwig van Beethoven / Franz Liszt
An die ferne Geliebte, op. 98 / S 469

Wolfgang Amadeus Mozart
Arija Idomenea “Vedrommi intorno” iz opere “Idomeneo”, KV 366

Francesco Cilea
Tužaljka Federica “E la solita storia” iz opere “Arležanka”

Petar Iljič Čajkovski
Arija Lenskog “Kuda, kuda” iz opere “Evgenij Onjegin”


Kresimir_Spicer Tenor Krešimir Špicer rođen je u Slavonskom Brodu. Nakon završene srednje škole počeo je učiti pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1994. godine živi u Nizozemskoj, u kojoj je studirao na Sweelinckovom konzervatoriju u Amsterdamu kod nizozemske mezzosopranistica Core Canne Meijer. Godine 1997. osvojio je prvu nagradu na nizozemskom Nacionalnom natjecanju mladih pjevača, a dvije godine kasnije osvojio je četiri od pet nagrada na Vriendenkransu, natjecanju mladih glazbenika koje organizira amsterdamski Concertgebouw.
Tijekom posljednjih nekoliko godina umjetnik je u Nizozemskoj nastupio na nizu koncerata i opernih produkcija. Na Baroknom festivalu u Beauneu (Francuska), Krešimir je Špicer sudjelovao u produkciji Händelove opere Alcina s ansamblom Les Arts Florissants pod vodstvom Williama Christieja. S Nizozemskom je filharmonijom pod vodstvom Hartmuta Haenchena sudjelovao u izvedbi Mahlerove Tužaljke, nakon čega su slijedili i koncerti pod vodstvom Wolfganga Gönneweina u Salzburgu. U listopadu 2001. godine s Nizozemskom je filharmonijom sudjelovao u izvedbi Haydnovog Rekvijema, a u veljači 2002. nastupio je u Monteverdijevom Dvoboju Tankreda i Klorinde u Berlinu pod vodstvom Kenta Nagana, u produkciji koja je naredne godine predstavljena i u Losanđeleskoj operi. S Kentom je Naganom pjevao i Mozartov Rekvijem na Rurskom trijenalu, dok je u Parizu nastupa s Jurijem Temirkanovim i Myung-Wun Chungom. Pod vodstvom Fabija Luisija pjevao je u Egipatskoj Heleni u Salzburgu 2003. godine.
U srpnju 2000. godine nastupio je u naslovnoj ulozi Monteverdijeve opere Odisejev povratak u domovinu na Festivalu u Aix-en-Provenceu s Williamom Christiejem i Les Arts Florissants, nakon čega je angažiran da 2002. godine s istim dirigentom i ansamblom tu ulogu izvede i u Lausannei, caenu, Bordeauxu, Aix-en-Provenceu, Londonu, New Yorku i Beču. U travnju 2001. godine pod vodstvom je Marca Minkowskog nastupio u Händelovom Ariodanteu u paričkoj Nacionalnoj opere, a u kolovozu iste godine na Festivalu u Innsbrucku predstavio se i u Abbattinijevoj operi Dal male il bene. U Nizozemskoj je operi pjevao Prvog oklopnika u Čarobnoj fruli, naslovnu ulogu u Titovom milosrđu. U Losanđeleskoj operi pjevao je Artura u Luciji di Lammermoor, a u Baden-Badenu Eneju u Didoni i Eneju pod vodstvom Thomasa Hengelbrocka. U veljači 2004. deibitirao je u Ciriškoj opere i Händelovo oratoriju Il trionfo del tempo e del disinganno, a u Klagenfurtu je pjevao Egeja u Cavallijevom Jazonu. Ove godine pjevat će, između ostalog, i Allessandra u Mozartovom Kralju pastiru na Salcburškim svečanim igrama.

Pijanist Roger Braun rođen je 1968. godine u nizozemskom Heerlenu. Studirao je glasovir na konzervatorijima u Maastrichtu i Amsterdamu, te diplomirao kao solisti 1994. godine s ocjenom cum laude. Osvojio je nagrade na nizu značajnih pijanističkih natjecanja, poput Natjecanja Steinway i Natjecanja Eduard Flipse u Nizozemskoj. Dobitnik je i nagrade za najboljeg pratioca Lied na Međunarodnom natjecanju Paula Lindberg-Salomon u Berlinu 1995. godine. Godine 1997. žiri u kojem su, između ostalih, bili i Peter Schreier, Margareth Price i Elisabeth Söderström jednoglasnom mu je odlukom dodijelio nagradu za najboljeg pratioca na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Wigmore Halla u Londonu. Specijalizirao se za komornu glazbu i pratnju Lieda kod Rudolfa Jensena u Nizozemskoj, te kod Konrada Richtera u Njemačkoj.

Roger Braun nastupao je kao solist i pratilac na koncertima diljem Europe i Rusije, a na koncertima i majstorskim tečajevima surađivao je s nizom uglednih pjevača kao što su Elly Ameling, Brigitte Fassbaender, Sarah Walker, Thomas Hampson, Josef Protschka, Maarten Koningsberger, Adrian Thompson i Robert Holl. Nastupio je i na nizu međunarodnih festivala, poput Bajrojtskih svečanih igara i Jesenskih dana glazbe u Urachu, koje je osnovao Hermann Prey. Bio je službeni pratilac na Međunarodnom glazbenom natjecanju ARD-a u Münchenu 2000. godine, a mnogo je puta snimao za razne radijske i televizijske postaje. Predaje na Visokoj glazbenoj školi u Kölnu. Među njegovim CD-ima ističu se snimke Schubertovih glasovirskih sonata, Zimskog putovanja istog skladatelja i pjesama Rudolfa Eschera s baritonom Maartenom Koningsbergerom i Schumannove Pjesnikove ljubavi s baritonom Ernstom Danielom Smidom. Ovim snimkama treba pridodati i CD-Rom Im wunderschönen Monat Mai, na kojem su snimljene pjesme Schumanna, Mendelssohna, Ptitznera, Ivesa i Kadara s baritonima Maartenom Koningsbergerom i Thomasom Oliemansom, tenorom Adrianom Thompsonom i sopranisticom Irene Maesen.

Nazad